Hasiči upozorňujú na zvýšené riziko požiarov v jarných mesiacoch

18.03.2008 Prešov

Prešov 18. marca (TASR) - Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Prešove upozorňuje na zvýšené riziko vzniku požiarov v súvislosti so skorším príchodom jari.
Teplejšie počasie láka ľudí k spaľovaniu biologického odpadu v záhradkách či v lese a objavujú sa prípady zakázaného a veľmi nebezpečného vypaľovania suchých porastov. Dôkazom toho je aj tragický prípad na prešovskom sídlisku Sekčov, ktorého výsledkom je ťažko popálený 15-ročný chlapec.
"Vypaľovanie porastov je podľa zákona o ochrane pred požiarmi striktne zakázané. Zákon platí aj pre zakladanie ohňa na miestach, kde by malo dôjsť k jeho rozšíreniu, " uviedla dnes pre TASR hovorkyňa prešovského KR HaZZ Daniela Dvorščáková. Dodala, že v prípade jeho porušenia hrozí občanovi pokuta do 10 tisíc korún, právnická osoba alebo podnikateľ môže dostať pokutu až 500 tisíc korún.
S jarným vypaľovaním je spojená aj minuloročná štatistika. Dovedna 1003 požiarov spôsobených zakladaním ohňov v prírode, vypaľovaním trávy a suchých porastov tvorilo v minulom roku v Prešovskom kraji takmer 43 percent z celkového počtu požiarov. Tieto požiare spôsobili škodu za viac ako 5,2 milióna korún. V marci minulého roka zaznamenali hasiči v spomínanom kraji 417 takýchto požiarov so škodou vyše 989 tisíc korún. V roku 2006 zaevidovali 26 požiarov s vyše 27-tisícovou škodou. Hasiči preto vyzývajú obyvateľstvo Prešovského kraja, aby svojím správaním znížili bilanciu požiarovosti v priebehu tejto jari.
 

Vyberte región